Ledavsko (Kraško) jezero (22 - stoječe sladke vode)

  • Domov
  • Ledavsko (Kraško) jezero

Velikost: 130-220 ha

HT koda: 22.13

Habitatni tip (HT): evtrofne vode

Varovanje: Natura 2000 območje

Ogroženost: nizka



Prepoznavanje

Jezero je nastalo v zaledju pregradnega jeza na reki Ledavi v poznih 70. letih 20. stol. z namenom ublažiti oz. preprečiti učinek velikih poplav reke Ledave na osrednjem toku, predvsem na območju Murske Sobote. V naslednjih desetletjih se je predvsem na severnem delu jezera vzpostavila naravna vegetacija, s časoma je postalo jezero privlačno za številne vodne ptice. Samo jezero je precej zamuljeno in zasičeno z organskim muljem, ki vsebuje tudi sedimentne ostanke gnojil in fitofarmacevtskih pripravkov iz njiv gorvodno, zato jezero ni primerno za kopanje. Globina jezera se v povprečju zaradi sedimentacije niža. Jezero je prepoznano kot pomembna naravna vrednota in je del KP Goričko ter ima status Natura 2000 območja.

 

Občasno se na plitvinah (polojih) razvije prehodna obrežna vegetacija, za katero so značilne amfibijske vrste zamuljenih polojev, npr. rdeča metlika, Michelijeva ostrica, zlatorumena kislica, jajčasta sita, rjava srpica ter polegla lindernija. Izmed vodnih rastlin sta pogostejša vodni orešek in beli lokvanj, obrežno vegetacijo pa tvorijo gosti sestoji trstičevja in rogozovja. Na izlivu Ledave v jezero se je razvil bogat pristen sestoj belovrbovja.

 

Jezero je pomembno ribolovno območje z vrstami, kot so ploščič, linj, krap, koreselj, babuška, rdčeperka, ščuka, som in navadni ostriž. Prav tako je pomemben habitat za dvoživke, ki se množično drstijo v njem v spomladanskem času in jih žal veliko konča pod kolesi avtomobilov pri prečkanju cest. Jezero je zelo pomembno gnezditveno in preletno območje za številne ptičjie vrste, med katerimi so zanimivejše siva gos, kvakač, čapljica, raca žličarica, konopnica, žvižgavka, črna čigra in vodomec. V zaledju jezera se pojavljata tudi vidra in bober.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti