Polnaravna suha travišča na kisli peščeni podlagi (34- naravna in sekundarna suha travišča)

  • Domov
  • Polnaravna suha travišča na kisli peščeni podlagi

Razširjenost: raztreseno do lokalno, nazaduje

HT koda: 34.322 S3

Habitatni tip (HT): srednjeevropska suha travišča na kisli peščeni podlagi

Varovanje: Natura 2000 (6210 HT)

Ogroženost: zelo visoka



Prepoznavanje

Ker v Pomurju ni območij z apnencem, se suha do polsuha travišča navadno razvijejo na izpostavljenih, večinoma peščenih mestih na pobočju gričevij. Ti travniki so značilni za Goričko, drugje v Sloveniji so dokaj redki. V zahodnih delih Slovenije je značilnica tega tipa pokončna stoklasa (Bromopsis erectus), ki pa na Goričkem uspeva zelo redko, nikoli v strnjenih sestojih kot npr. v Slovenskih Goricah, Halozah ali drugih delih SV Slovenije. Prav tako manjkajo mnoge kukavičevke (Orchidaceae), pojavljajo se le pikastocvetna kukavica, navadni pilovec in zavita škrbica, zelo redko tudi navadni kukovičnik, posebnost pa je metuljasta kukavica, izjemno redka kukavičevka celo za Slovenijo.

 

Travna ruša na zakisanih polsuhih traviščih je dokaj nizka in nehomogena, od trav prevladuje večinoma le brazdastolistna bilnica, ki raste v šopih in je prepoznavno sivo- do sinjemodro obarvana. Velikokrat so tla med vegetacijo razgaljena, zato se hitro segrejejo, kar ugaja nekaterim toploljubnim vrstam, kot so čopasta grebenuša, peteroštevna prženka, pravi ranjak, dolgodlakava škržolica, navadni in deltasti klinček, gorski silj in jesenska vresa.

 

Dandanes se ta tip travišč ohranja v zelo majhnih zaplatah, večinoma ob hišah, sakralnih objektih, gozdnih obronkih in odmaknjenih delih. Ker biomasa nima nobene večje energijske vrednosti, saj jo tvorijo večinoma sklerofilna zelišča in ne visoke trave, za živinorejo nimajo neke vrednosti, zato se suha travišča na kislih tleh v veliki meri opuščajo, preorjejo ali dognojujejo. Zato so med travišči v Pomurju najbolj ogrožen habitatni tip, ki pa ima visoko rastlinsko pestrost, značilno za ta del SV Slovenije. V tej smeri bi jih morali ohranjati kot tradicionalen element kulturne krajine z visoko naravovarstveno vrednostjo.

 

V Pomurju se pojavlja sledeči habitatni tip:

34.32 - srednjeevropska suha in polsuha travišča s prevladujočo pokončno stoklaso (zveza Mesobromion)

34.322 - srednjeevropska zmerno suha travišča s prevladujočo pokončno stoklaso

34.322 S3 - srednjeevropska suha travišča na kisli peščeni podlagi (Festuco-Brometea; gre za suhe travnike na nagnjenih, pa tudi položnih mestih v gričevnih delih Goričkega na močno zakisani, pogosto peščeni podlagi; zanje je značilna odsotnost značilnic, kot so pokončna stoklasa, navadna glota in mnoge kukavičevke)




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti