Progasta polonica (Myzia oblongoguttata)

  • Domov
  • Progasta polonica

Družina: polonice (Coccinellidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-9 mm

Razširjenost: redko do raztreseno

Življenjski prostor: mešani gozdni sestoji z borovci, mejice, gozdni robovi

Ogroženost vrste: potencialno ogrožena vrsta

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je značilno zaobljeno, rumenorjavo. Glava je majhna, v sprednjem delu okrastorjava, za očmi črna. Oprsje (pronotum) je dokaj razširjeno, rjavkasto, z velikima, belima "ušesnima" lisama ob straneh (lise zakrivajo celoten zunanji del oprsja) in temnima lisama v osrednjem delu. Na pokrovkah je več vzdolžnih, skoraj črtastih lis, ki se lahko tudi med seboj zlivajo, na bazalnem delu pokrovk je na vsaki strani po ena bela pika.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je sicer vezana na iglaste in mešane gozdove, a jo občasno najdemo tudi v drugih habitatih, kjer se v glavnem hrani z listnimi ušmi (Aphidae). Odrasli so aktivni nekje od aprila do avgusta. Kot večina polonic, lahko v nevarnosti otrpnejo in iz sklepnih delov izločijo rumeno, zelo strupeno tekočino. Ličinke so precej dolge, sivkaste, z velikimi črnimi, bradavicam podobnimi lisami, ter rumenimi lisami na prvem členu zadka in ob straneh na 4. ter 6. segmentu. Tudi one se hranijo izključno z listnimi ušmi.

 

Podobne vrste: osemnajstlisasta polonica (Myrrha octodecimguttata) - štirinajstlisa polonica (Calvia quatordecimguttata) - dvanajstlisasta polonica (Vibidia duodecimguttata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti