Štirinajstlisa polonica (Calvia quatuordecimguttata)

  • Domov
  • Štirinajstlisa polonica

Družina: polonice (Coccinellidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4-6 mm

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi, visoka vegetacija ob gozdnih robovih in mejicah, travniki, vrtovi, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je zaobljeno, nekoliko daljše kot široko, večinoma rumeno, rjavo- ali oranžnorumeno z belimi lisami. Zadnji del glave in oči so črne, ostali del glave je rumenkast, prav tako tipalnice. Oprsje je ščitasto razširjeno, v prednjem delu ob vsaki strani nekoliko izrobljeno (uhato), v spodnjem delu ukrivljeno, s po eno belo liso v vsakem kotu. Pokrovke so bleščeče, gladke, s po sedmimi belimi pikami na vsaki pokrovki. Noge so rumenkastorjave.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od maja do avgusta, večinoma se prehranjujejo z listnimi ušmi (Aphidoidea) in ličinkami nekaterih drugih hroščev, tudi polonic. Ličinke so podolgaste, črne, z belkastimi lisami na oprsnem delu in ob robovih segmentov na zadku. Tudi one v glavne plenijo listne uši. Vrsta ponekod nazaduje predvsem na račun konkurenčnejše harlekinske polonice (Harmonia axyridis).

 

Podobne vrste: desetlisa polonica (Calvia decemguttata) - šestnajstlisasta polonica (Halyzia sedecimguttata) - dvanajstlisasta polonica (Vibidia duodecimguttata) - osemnajstlisasta polonica (Myrrha octodecimguttata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti