Desetlisa polonica (Calvia decemguttata)

  • Domov
  • Desetlisa polonica

Družina: polonice (Coccinellidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-7 mm

Razširjenost: redko do lokalno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni obronki in čistine, mejice, travniki

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je zaobljeno, večinoma bleščeče oranžno ali svetlorumeno, z belimi lisami. Glava je belkasta, oči so črne, dokaj velike. Tipalnice so rumenkaste, drobnočlenaste. Oprsje je široko, pri glavi zoženo, večinoma s tremi velikimi belimi lisami na spodnjem delu in manjšimi lisami na zgornjem delu. Na vsaki od pokrovk je po 5 velikih, belih lis, le redko so pokrovke enovito obarvane. Noge so rumenkaste.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od maja do julija, večinoma se zadržujejo na podrastih in travah. V nevarnosti lahko izločijo rumenkasto hemolimfo, ki je strupena in sili na bljuvanje. Prehranjujejo se večinoma z listnimi ušmi (Aphidae). Ličinke so belkaste s serijo črnih pik (na zadku sta po dve liniji, vmes sta prekinjeni) in črnimi nogami, večinoma plenijo listne uši (Aphidae).

 

Podobne vrste: štirinajstlisa polonica (Calvia quatordecimguttata) - šestnajstlisasta polonica (Halyzia sedecimguttata) - dvanajstlisasta polonica (Vibidia duodecimguttata) - osemnajstlisasta polonica (Myrrha octodecimgutta).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti