Dvanajstlisasta polonica (Vibidia duodecimguttata)

  • Domov
  • Dvanajstlisasta polonica

Družina: polonice (Coccinellidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 3-5 mm

Razširjenost: raztreseno do redko

Življenjski prostor: svetli logi, gozdni robovi, mejice, gozdne čistine

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je zaobljeno, polkrožno kupolasto, večinoma rjavkasto, oranžnorumeno ali rumeno. Glava je drobna, obdana s ščitastim oprsjem, rumenkasta z belkastimi lisami. Oči so črne, dokaj velike, tipalnice so rumenkaste, proti koncu nekoliko betičaste. Oprsje je rahlo prosojno, ob straneh večinoma z belo liso na vsaki strani. Na pokrovkah je 12 belih lis (nekatere lahko manjkajo), v osrednjem delu so na vsaki strani po tri in tvorijo zaokrožen vzorec, po dve lisi sta na vsakem od zunanjih robov ter še po ena lisa na vsakem delu konice pokrovk. Noge so rumenkaste.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od aprila do septembra. Hranijo se s hifami gliv (Oidium spp.), ki poraščajo povrhnjico listov nekaterih dreves. Ličinke so bledo rumenkaste, posejane s serijami drobnih črnih pik vzdolž telesa. Hranijo se verjetno z listnimi ušmi (Aphidoidea).

 

Podobne vrste: šestnajstlisasta polonica (Halyzia sedecimguttata) - desetlisa polonica (Calvia decemguttata) - štirinajstlisa polonica (Calvia quatuordecimguttata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti