Dvopikčasti glavotaj (Cryptocephalus bipunctatus)

  • Domov
  • Dvopikčasti glavotaj

Družina: lepenci (Chrysomelidae: Cryptocephalinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4-6 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, ekstenzivni travniki, grmovna mesta, jarki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je nekoliko podolgasto, bleščeče. Glava je obrnjena navzdol, delno skrita pod oprsje, črna. Tiaplnice so dokaj dolge (skoraj kot telo), črne. Oprsje je močno zaobljeno, v spodnjem delu na vsaki strani polkrožno uvito, v celoti črno. Pokrovke so večinoma rdeče ali oranžnorumene, vzdolžno plitvo luknjičaste (luknjice pogosto črne), z veliko osrednjo vzdolžno črno liso (ali veliko piko v spodnjem delu) na vsaki strani pokrovk, ter manjšo obrobno črno piko v zgornjem (ramenskem) delu. Noge so črne.

Pri ab. thomsoni so pokrovke skoraj v celoti črne, le v spodnjem delu sta dve oranžnordeči, ovalni lisi (pri zelo podobnem dvolisem glavotaju* sta lisi bolj rumeni do oranžnorumeni in razločno usločeni).

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so aktivni od maja do julija v sončnih dneh, pogosto se zadržujejo na listih vrb in šipkov ali na večjih cvetovih. V nevarnosti lahko izločijo strupeno rumenkasto tekočino. Ličinke se prehranjujejo z listi nekaterih dreves in grmovnic.

 

Podobne vrste: mravlji vrečkar (Clytra laeviuscula) - veličastni glavotaj* (Cryptocephalus imperialis) - dvolisi glavotaj* (Cryptocephalus biguttatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti