Dvolisi glavotaj* (Cryptocephalus biguttatus)

  • Domov
  • Dvolisi glavotaj*

Družina: lepenci (Chrysomelidae: Cryptocephalinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4.5-6 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: travniki, grmovna mesta, mejice, obronki gozdov

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je skoraj ovalno, pretežno bleščeče črno, le pokrovke so na konicah oranžno lisaste. Glava je obrnjena navzdol, večinoma "skrita" pod oprsje. Tipalnice so nitaste, zelo dolge (segajo čez sredino pokrovk), spodnji členki so rjavkasti, ostali so temni. Oprsje je široko zvonasto zaobljeno, krepko, v spodnjem delu dvojno lokasto, gladko, bleščeče črno. Pokrovke so podolgasto kvadrataste (pri samčkih bolj kot pri samičkah), vzdolžno drobno jamičaste, na konicah z oranžno ali rumeno liso na vsaki strani. Noge so precej krepke, črne, s širokimi členki stopalc.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od maja do junija, pogosto se zadržujejo v zalistjih rastlin. Hranijo se z listi in poganjki leske (Corylus avellana) in nekaterih detelj (Trifolium spp.). Ličinke so belkaste in živijo v posebnih tulcih. Tudi one se hranijo z rastlinsko hrano.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): dvopikčasti glavotaj (Cryptocephalus bipunctatus ab. thomsoni) - Morejev skritoglavec* (Cryptocephalus moraei).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti