Smrtoglava trepetavka* (Myathropa florea)

  • Domov
  • Smrtoglava trepetavka*

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Eristalini)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 12-16 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: cvetoči travniki in ruderalne površine, sončna grmovnata mesta, gozdne čistine, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej velika in kompaktna trepetavka z značilno rumeno-črnim, osjelikim zadkom. Glava je široka z velikimi, rdečimi očmi (pri samicah so razmaknjene, pri samcih se stikajo), v sprednjem delu rumenkasta, s podolžno osrednjo črto. Oprsje je rumenkasto ali temno z zelo prepoznavno kompleksno temno liso, ki spominja na "obrazno" masko (edina trepetavka pri nas s tako lastnostjo). Zadek je dokaj širok, črn z rumenimi lisami, ki se med seboj ne stikajo. Krila so prosojna, s krepkejšo in ojačano submarginalno žilo ter nejasno obarvano pterostigmo. Stegenca na nogah so rumenkasta, ostali deli nog so temni, pogosto porasli z rumenimi dlakami.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so aktivni v toplih in sončnih dneh od maja do septembra, večinoma jih lahko opazujemo na velikih socvetjih kobulnic (Apiaceae) in nebinovk (Asteraceae). Njihov let je lahko nemiren in brenčeč, zato jih hitro lahko zamenjamo za prave ose (Vespidae). Ličinke živijo v umazanih in organsko bogatih vodah in imajo dolgo, dihalno cevko.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): navadna kalnica* (Eristalis tenax) - velika vrtna trepetavka* (Syrphus ribesii) - navadna močvirna trepetavka* (Heliophilus pendulus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti