Zelena bleščavka (Euthystira brachyptera)

  • Domov
  • Zelena bleščavka

Družina: ščebetulje (Acrididae)

Red: kobilice (Orthoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 13-17 mm (samec); 16-26 mm (samica)

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: vlažni in močvirni travniki, visoko šaševje

Ogroženost vrste: potencialno ogrožena vrsta

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: samice so večje od samcev in imajo zelo kratke, zakrnele, večinoma rožnate pokrovke. Prevladujejo svetlo zeleno obarvani osebki z bleščečim, zlatnatim leskom. Na glavi so obstraneh pogosto neizrazite marmorirane lise, oči so temne in razmeroma majhne. Čez oči in rob oprsja velikokrat poteka črna (ali svetla) linija, ki se nadaljuje na bočni del zadka. Samci imajo večinoma zelene ali rjavkaste pokrovke, ki segajo nekje do sredine zadka. Stegenca skakalnih nog so pri samicah mnogokrat izrazito zeleno-rožnato dvobarvne, pri samcih večinoma enobarvne, na kolenskem zgibu s polmesečasto rjavo liso.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je večinoma travniška, pojavlja se nekje od junija do septembra, predvsem na bolj vlažnih travnikih z višjo travno rušo. Prehranjujejo se v glavnem z listi in poganjki različnih trav (Poaceae). Samice jajčeca izležejo v rjavkast kokon med liste trav, ki jih same prepognejo.

 

Podobne vrste: varljiva grmohodka* (Odontopodisma decipiens) - kratkokrila ščebetulja (Pseudochorthippus parallelus) - vzporednoroba ščebetulja (Chorthippus dorsatus) - mokriščna tleskavka (Stethophyma grossum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti