Presenetljiva pazverca (Chalcolestes parvidens / Lestes viridis ssp. parvidens)

  • Domov
  • Presenetljiva pazverca

Družina: zverce (Lestidae)

Red: kačji pastirji (Odonata)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 44-50 mm

Razširjenost: zelo redko, lokalno

Življenjski prostor: mrtvice, počasi tekoče in stoječe vode z vrbovjem in topolovjem, gramoznice

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: neopredeljena vrsta



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je precej vitko, značilno bleščeče kovinsko zeleno, brez modrega lesketa, ki je značilen za zverce (Lestes). Oči so dokaj velike, med seboj močno razaknjene, glava je zgornji strani pri samicah kovinsko zelena, pri samcih rjavkastozelena. Oprsje je prav tako kovinsko zeleno, pogosto s tanko, svetlo (antehumeralno) linijo, ob bokih in na spodnji strani umazano belo. Krila so prosojna, dokaj velika, s temnorjavo pterostigmo (obarvano žilno okence na robu kril). Noge so belkaste, močno ščetinaste. Zadek je vitek, proti koncu se nekoliko razširi, skoraj v celoti enoviti kovinsko zelen, v spodnjem delu z bakrenim leskom. Oprijemalni "kleščati" priveski na koncu zadka pri samcih so izrazito svetli (belkasti), le na konicah so črne (črni del se ne izteza po robovih), samice imajo kratke in sivkaste priveske. Samice imajo na spodnjem robu ovipostorja (abdominalni segment, ki omogoča izleganje jajčec) 6 do 8 drobnih zobčkov.

Še nedolgo nazaj so vrsto obravnavali kot podvrsto zelene pazverce (Chalcolestes viridis), ki je pogostejša in mnogo bolj raziskana. Ta se od presenetljive pazverce loči po svetli, rumenorjavi pterostigmi, priveski pri samčkih so na konicah nazobčani in po zunanjem robu priveskov trnati, samice pa imajo 10 do 14 zobčkov na leglici. Razlikovanje med obema je zelo težavno. 

 

Obnašanje in razvoj: odrasli letajo nekje od junija do začetka oktobra oz. do prve daljše zmrzali. Plenijo manjše žuželke, ki jih največkrat ulovijo v letu. Samice v tandemu odlagajo jajčeca na lubje vej, ki segajo nad vodo, najpogosteje na vrbe in topole in to v stalno stoječih vodah. Pogosto se zgodi, da na isto vejo jajčeca odloži po več samic istočasno, zato so take veje značilno izbrazdane. Ko se ličinke izležejo iz jajčeca, padejo v vodo. Ličinka je zelo vitka, rjavkasta ali sivkasta s temnimi lisami, ki so še posebej izrazite na listastih škržnih izrastkih na zadnjem delu zadka. Razvija se dokaj hitro in že v nekaj mesecih se lahko razvije v odraslo žival, ki pa spolno še ni zrela in potrebuje še nadaljnji razvoj. Večinoma se hrani z manjšimi vodnimi nevretenčarji, ki jih upleni s pomočjo izprožljive lovilne krinke (posebej oblikovane sprožljive čeljustnice).

 

Podobne vrste: zelena pazverca (Chalcolestes viridis) - obvodna zverca (Lestes sponsa) - grmiščna zverca (Lestes barbarus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti