Sivorjavi obli rilčkar* (Liophloeus lentus)

  • Domov
  • Sivorjavi obli rilčkar*

Družina: rilčkarji (Curculionidae: Polydrusini)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-12 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: senčni gozdovi z bujno podrastjo, vlažni travniki, grmišča in mejice, vrtovi, parki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj velik, sivorjav rilčkar s poloblimi pokrovkami in bakrenastim leskom. Glava se podaljša v kratek, širok rilček, ki je pri očeh ožji kot na konici in je navzdol upognjen. Oprsje je zaokroženo, pri glavi in ob pokrovkah zoženo, ob straneh zaobljeno, gladko ali rahlo bradavičasto, pogosto prekrito z rumenorjavimi luskicami in z rahlim vzdolžnim grebenom. Pokrovke so široko ovalne, proti sredini dokaj razširjene, nato se zožijo, na zgornjem robu rahlo lokasto ukrivljene, brez izrazite ramenske grbine, po površini rahlo bradavičaste in vzdolžno brazdaste, pokrite z drobnimi jamicami, po vsej površini posejane z rumenkastimi luskicami, ki s staranjem odpadajo. Stegenca prednjih nog so rahlo povečana, z notranje strani z rahlo vdolbinico in drobnim zobčkom, zadnja stegenca brez izrazitega zobčka. Samci so precej manjši od samic.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo nekje od maja (aprila) do julija (avgusta). Večinoma se zadržujejo v podrasti in nizkem grmičevju, kjer se hranijo z rastlinskimi poganjki in listi. Ličinke živijo v tleh in se hranijo s koreninicami. Mestoma se lahko pojavlja v večjem številu, še posebej v času parjenja.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): lisasti obli rilčkar* (Liophloeus tessulatus) - rebrasti sivček* (Tropiphorus elevatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti