Lisasti obli rilčkar* (Liophloeus tessulatus)

  • Domov
  • Lisasti obli rilčkar*

Družina: rilčkarji (Curculionidae: Polydrusini)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-11 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni robovi, grmovna mesta, mejice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: vrsta je zelo podobna sivorjavemu oblemu rilčkarju* (Liophloeus lentus), od katerega se loči po sledečih znakih: zgornji rob pokrovk je skoraj raven in z izrazitejšima ramenskima grbinama - pokrovke se proti sredini le malo razširijo, po površini so mnogo bolj lisaste (vzorec šahovnice). Ščitek (scutellum) je svetel. Stegenca nog imajo komaj razviden trn. Razvita so zakrnela krila. Na temenskem delu glave je rahla jamičasta raza, rilček se proti konici nekoliko razširi. 

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so aktivni od maja do junija, pogosto se zadržujejo v nizki podrasti, predvsem na koprivah in čemažu. V nižinskih predelih se razmnožuje spolno, v višjih legah pa občasno tudi partenogenetsko, pri čemer samice izležejo že oplojena jajčeca, brez parjenja s samci. Ličinke živijo v tleh in se hranijo s koreninicami, predvsem bršljana (Hedera helix). Prezimijo lahko kot ličinke ali kot odrasli osebki v zemlji.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): sivorjavi obli rilčkar* (Liophloeus lentus) - rebrasti sivček* (Tropiphorus elevatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti