Hrapava škrbinka (Sonchus asper)

  • Domov
  • Hrapava škrbinka

Družina: radičevke (Cichoriaceae) / nebinovke (Asteraceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 30-80 cm

Razširjenost: pogosto

Življenjski prostor: njive, vrtovi, ruderalne površine, obcestni jarki, gozdne poti

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, razrasla, gola enoletnica. Listi so večinoma jajčasto- do podolgasto suličasti, celi ali pernato deljeni/nacepljeni (škrbinasti), po robu ostro trnato nazobčani, sedeči, z izrazito srčasto kolesastim dnom (ušesca) objemajo steblo. Koški so združeni v ovršna, pogosto latasto razrasla, dolgopecljata socvetja in so okrog 2 cm veliki, v spodnjem delu trebušasto razširjeni, nato zoženi. Obdajajo jih ozkočrtalasti, goli ovojkovi listi, ki so nameščeni v dveh redeh (zunanji so krajši od notranjih). Cvetovi v koških so jezičasti, zlatorumeni, dehteči. Plod je gladek, jajčast orešek (rožka), ki ima ob straneh 3 vzdolžna rebra in na vrhu kodeljico (reducirani čašni listi) iz enostavnih laskov.

 

Posebnosti: korenina, listi in mladi poganjki so priljubljena kulinarična jed (solate, juhe, prikuhe). Pri nas je pogost "nadležen plevel", ki nima posebne vrednosti. V regiji se pojavlja le tipska podvrsta, v JZ delu Slovenije pa tudi podvrsta glaucescens (sinja škrbinka), ki je dvoletnica in ima pogosto razvito pritlično listno rozeto iz rdih, usnjatih listov, rožke pa imajo na robovih izrazite, ukrivljene izrastke.

 

Podobne vrste: navadna škrbinka (Sonchus oleraceus) - njivska škrbinka (Sonchus arvensis) - obmorska škrbinka (Sonchus maritimus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti