Njivska škrbinka (Sonchus arvensis)

  • Domov
  • Njivska škrbinka

Družina: radičevke (Cichoriaceae) / nebinovke (Asteraceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 50-150 cm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: predvsem njive in pusta mesta, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, v zgornjem delu razrasla, trajnica z dolgimi, plazečimi, podzemnimi pritlikami in belim mlečkom. Listi so podolgasto suličasti, pernato deljeni/nacepljeni (škrbinasti), po robu togo trnato nazobčani, sedeči, s srčastim do puščičastim dnom nekoliko objemajo steblo. Koški so združeni v ovršna, češuljasto razrasla, dolgopecljata socvetja, in so 2-4 cm veliki, v spodnjem delu trebušasto razširjeni. Obdajajo jih ozkočrtalasti, večinoma žlezastodlakavi ovojkovi listi, ki so nameščeni v dveh redeh (zunanji so krajši od notranjih). Cvetovi v koških so jezičasti, zlatorumeni, obrobni so precej večji od ostalih. Plod je hrapav, jajčast orešek (rožka), ki ima ob straneh 5 vzdolžnih reber in na vrhu šopasto kodeljico (reducirani čašni listi) iz enostavnih laskov.

 

Posebnosti: marsikje po svetu se je vrsta razširila kot "nadležen plevel", celo kot invazivna vrsta. Znanih je nekaj podvrst, pri nas uspeva verjetno le tipska podvrsta arvensis.

 

Podobne vrste: navadna škrbinka (Sonchus oleraceus) - hrapava škrbinka (Sonchus asper) - obmorska škrbinka (Sonchus maritimus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti