Navadna škrbinka (Sonchus oleraceus)

  • Domov
  • Navadna škrbinka

Družina: radičevke (Cichoriaceae) / nebinovke (Asteraceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 30-100 cm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: ruderlane površine, med pločniki, ob hišah, njive, jarki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, deloma razrasla, gola enoletnica z belim mlečkom. Listi so podolgasto suličasti (puščičasti), pernato deljeni ali nacepljeni (škrbinasti) v ozkotrikotne segmente, ki so po robu mehko trnato nazobčani. Spodnji listi so dolgopecljati, večinoma z ozkimi segmenti, zgornji stebelni listi so sedeči in pri dnu objemajo steblo s širokimi ušesci. Koški so združeni v ovršna, pogosto latasto razrasla, dolgopecljata socvetja in so okrog 2 cm veliki, v spodnjem delu trebušasto razširjeni. Obdajajo jih ozkočrtalasti, večinoma goli ovojkovi listi, ki so nameščeni v dveh redeh (zunanji so krajši od notranjih). Cvetovi v koških so jezičasti, zlatorumeni, obrobni cvetovi so nekoliko večji od ostalih. Plod je raskav, jajčast orešek (rožka), ki ima ob straneh 3 vzdolžna rebra ter prečne gubice in na vrhu kodeljico (reducirani čašni listi) iz enostavnih laskov.

 

Posebnosti: korenina, listi in mladi poganjki so priljubljena kulinarična jed (solate, omake, prikuhe), uporablja se tudi v tradicionalni medicini. Pri nas je pogost "nadležen plevel", ki nima posebne vrednosti. Od zelo podobne hrapave škrbinke se najhitreje loči po pernato deljenih listih, ki imajo izrazit pecelj.

 

Podobne vrstehrapava škrbinka (Sonchus asper) - njivska škrbinka (Sonchus arvensis) - obmorska škrbinka (Sonchus maritimus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti