Navadna lunolisa trepetavka* (Eupeodes luniger)

  • Domov
  • Navadna lunolisa trepetavka*

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Syrphini)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6.5-10 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: svetli, nekoliko vlažnejši gozdovi, gozdni obronki in čistine, grmovna mesta, cvetoči travniki, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: "osjelika" trepetavka, z značilnimi, rumenimi polmesečastimi pasovi na zadku. Glava je dokaj velika, v sprednjem delu rumenkasta, na čelnem delu nekoliko bolj oranžna in s temnejšo liso, tipalnice so betičaste, kratke, temne ali rumenkaste. Oči so velike, rjavordeče, gole, pri samcih se stikajo, pri samicah so razmaknjene. Oprsje je ovalno, bleščeče bakrenorjavo, gladko v osrednjem delu in dlakavo ob robovih. Ščitek (scutellum) je velik, polkrožen, oranžnorumen ali bakrenorjav, dlakav ob straneh. Krila so prosojna, temno ožiljena, z zelo dolgo in ozko, svetlo pterostigmo ter le rahlo usločeno, skoraj ravno radialno žilo (ta je pri zelo podobni usločenožilni lunolisi trepetavki* (Eupeodes lapponicus) razločno upognjena). Zadek je precej širok, nekoliko sploščen s hrbtne strani in rahlo navzdol upognjen, bleščeče črn, s tremi pari rumenih, večinoma precej širokih kljukastih pasic (lunule), ki ne segajo do roba zadka in se pri samicah med seboj ne dotikajo (pri samcih so povezane s prečnimi rumenimi črtami) ter z rumenimi, ozkimi pasovi na koncu zadka.  Noge so večinoma oranžnorumene, le stegenca so na bazi temnejša, prav tako členki stopalca.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so selivci na daljše razdalje in se pojavljajo v glavnem od marca do novembra, z viškom v poletnem času. Aktivni so predvsem v sončnih in toplih dneh, ko posedajo po listju ali letajo od cveta do cveta, pri čemer lahko tudi lebdijo v zraku, kar je značilno za večino trepetavk (Syrphidae). Hranijo se z nektarjem in sadnimi sokovi. Ličinke so podobne gosenicam in so sivorjave, bradavičaste, s svetlejšimi prečnimi vzorci na hrbtu. Hranijo se z listnimi ušmi (Aphidoidea).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): usločenožilna lunolisa trepetavka* (Eupeodes lapponicus) - lunolisa trepetavka selivka* (Eupeodes corollae) - rumena polmesečasta trepetavka (Scaeva selenitica) - rumenolisa kosmata trepetavka* (Dasysyrphus venustus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti