Lunolisa trepetavka selivka* (Eupeodes corollae)

  • Domov
  • Lunolisa trepetavka selivka*

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Syrphini)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-11 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: ruderalne površine, grmovna mesta, cestni robovi, cvetoči vrtovi in travniki, mejice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: prepoznavna po rumenih, kljukastih pasovih na zadku. Glava je rumena, na temenu temnejša, oči so rjavordeče in med seboj razmaknjene. Tipalnice so betičaste, temne. Oprsje je bleščeče bakrenasto, ob robovih poraslo z rumenkastimi dlakami. Ščitek (scutellum) je polkrožen, umazano rumen do bakrenast, porasel z rumenkastimi dlakami. Krila so prosojna, pterostigma je zelo ozka, rumenkasta in se podaljšuje v žilo. Zadek je širok in sploščen, bleščeče črn z rumenimi prečnimi lisami, ki se med seboj ne stikajo in so na hrbtišču nekoliko večje, betičaste, proti robu se zožijo in usločijo nekoliko čez rob zadka. Noge so rumenkaste, stegenca so v sprednjem delu večinoma črnikasta in pogosto bolj rjavkasta, včasih so tudi stopalca temnejša.

 

Samec: od samice se loči po tem, da so oči zbližane in se med seboj dotikajo, rumeni pasovi na zadku so med seboj zliti v bolj kvadrataste lise, črni pasovi, ki obrobljajo segmente, se nadaljujejo nekoliko čez rob zadka in so navzgor usločeni, pogosto so na sredini nekoliko koničasti.

Rod Eupeodes je zelo težaven za prepoznavanje na terenu, predvsem samci se med seboj lahko ločijo po pregledu spolnega aparata.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo nekja od aprila do novembra, z viškom od julija do septembra, predvsem v sončnih dneh radi posedajo po listih in cvetovih rastlin. Vrsta je selivka. Samice odlagajo jajčeca v bližino listnih uši (Aphidoidea), s katerimi se nato ličinka prehranjuje. Letno se pojavlja več generacij.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): navadna lunolisa trepetavka* (Eupeodes luniger) - širokopasasta lunolisa trepetavka* (Eupeodes latifasciatus) - osatova lunolisa trepetavka* (Eupeodes bucculatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti