Širokopasasta lunolisa trepetavka* (Eupeodes latifasciatus)

  • Domov
  • Širokopasasta lunolisa trepetavka*

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Syrphini)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6.5-8.5 mm

Razširjenost: lokalno do raztreseno

Življenjski prostor: odprta pokrajina, travniki, nekoliko vlažnejši predeli, grmovna mesta, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zelo je podobna drugim predstavnikom roda lunolisa trepetavka* (Eupeodes spp.). Večinoma se od ostalih vrst loči po tem, da so rumene lise na 3. in 4. segmentu zadka med seboj zlite v pasove. Glava je rumenkasta, tipalnice so oranžnorjave s temnim kontrastom. Oprsje je bleščeče bronasto, ob straneh poraslo z rumenkastimi dlakami. Ščitek (scutellum) je umazano rumen. Krila so prosojna, pterostigma je ozko trikotnasta, rumenkastorjava. Zadek je širok, črn, rumene lise ne segajo do spodnjega stranskega roba zadka. Noge so rumenkaste, le bazalni del stegenc je črnikast, tudi zadnji členki stopalc so bolj temni.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od marca do oktobra, z viškom nekje v poznem juliju in v agvustu. Pogosto počivajo na cvetovih kobulnic (Apiaceae), kjer ližejo nektar in se tudi parijo. Ličinke se hranijo z listnimi ušmi.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): navadna lunolisa trepetavka* (Eupeodes luniger) - lunolisa trepetavka selivka* (Eupeodes corollae) - temnonoga vrtna trepetavka* (Syrphus vitripennis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti