Bronasta trsnica (Chrysochraon dispar)

  • Domov
  • Bronasta trsnica

Družina: ščebetulje (Acrididae)

Red: kobilice (Orthoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 16-19 mm (samec), 18-30 mm (samica)

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: nekoliko vlažnejši travniki, obrežna steblikovja, šaševja, močvirna mesta, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samec: večinoma je bleščeče zelenkasto rumen s kovinskim leskom. Oči so velike, rjavkaste, čeznje poteka temnejša, svetlo obrobljena proga. Tipalnice so dokaj dolge, nitaste, dvobarvno zelenorjavkaste. Oprsje je "sedlasto", ob straneh ostro obrobljeno in zabrisano temno lisasto, na zgornji strani rahlo gredljasto. Pokrovke kril so dobro razvite, segajo skoraj do konca zadka ali pa so krajše, večinoma so bleščeče rumenorjave. Noge so rumenozelene, stegenca (femori) skakalnih nog so po spodnji strani vinsko rdeče, na vrhu s črno polmesečasto liso.

 

Samica: je mnogo večja od samca. Pri njej so pokrovke in krila močno zakrnela in so zelo kratka. Obarvanost telesa je skoraj enotno sivorjava, včasih tudi rožnatordeča. Stegenca skakalnih nog so večinoma enovito obarvana. Zadek je v sprednjem delu pogosto grbasto usločen.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo nekje od junija vse do oktobra. Zadržujejo se v travni ruši. Samci lahko poletijo na krajše razdalje, samice zgolj okorno skakljajo in se skrivajo pri tleh. Jajčeca odlagajo večinoma na olesenele spodnje dele trajnic. Pri čemer s pomočjo močno iztegljivega zadka in kleščic na koncu zadka izvrta v stebelca tudi do 4 cm dolg kanalček. Vanj odloži jajčeca, ki jih zavaruje s penastim ovojem. Ta se v zelo kratkem času posuši in s tem zavaruje jajčeca. Oglašanje samčkov je sestavljeno iz zaporedja krajših, med seboj prekinjenih in enakomerno ščebetajočih sekvenc.

 

Podobne vrste: kratkokrila suhotravka (Euchorthippus declivus) - zelena bleščavka (Euthystira brachyptera).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti