Gorska poljska osa* (Polistes biglumis)

  • Domov
  • Gorska poljska osa*

Družina: prave ose (Vespidae: Polistinae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 14-16 mm

Razširjenost: raztreseno do mestoma pogosto

Življenjski prostor: odprta travnata mesta, sončna in topla pobočja z mejicami in grmovjem

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: vrsta je zelo podobna francoski poljski osi (Polistes dominula), od katere se loči po sledečih znakih: v splošnem je telo mnogo bolj črno obarvano - tipalnice so po zgornji strani po celi dolžini črno progaste ali rjavkaste - nadčeljustni ščitek (clypeus) je rumen, z osrednjo črno liso - čeljusti (mandibule) so črne, z rumeno liso na bazalnem delu - oprsje je v sprednjem delu črno, brez dveh rumenih lis ob robu - bazalni del zadka (petiola) je črn, ozko rumeno obrobljen, brez značilne črne puščičaste lise. Pri samcih je zadek mnogo bolj rumen.

 

Obnašanje in razvoj: sodi med večje in socialne poljske ose, ki je pogostejša v hribovitih in goratih predelih. Gnezda so krožna do eliptična, navadno obstransko nameščena z ozkim pecljem na bilke trav ali stebla večjih zelišč. Gnezdo šteje nekje 30-100 celic. Matica ponavadi izleže jajčeca v osrednje celice, medtem ko obrobne pogosto ostanejo prazne. Razvoj jajčec traja dobra 2 tedna, sprva se razvijejo samci, za njimi še samice. Razvoj bodočih matic je povezan s temperaturnimi razmerami. Vrsto včasih parazitira sorodna črnočeljustna poljska osa* (Polistes atrimandibularis).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): francoska poljska osa (Polistes dominula) - črnočeljustna poljska osa* (Polistes atrimandibularis) - resavska poljska osa* (Polistes nimpha).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti