Resavska poljska osa* (Polistes nimpha)

  • Domov
  • Resavska poljska osa*

Družina: prave ose (Vespidae: Polistinae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 12-16 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: travniki, mejice, gozdni robovi, tudi naselja in ob hišah, vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Matica, delavke: v "betičastem delu" tipalnic 10 segmentov (flagelomer), pri samcih pa 11. Prepoznavni znaki na sprednjem delu glave: naglavna ploščica (clypeus) je rumena s širokim prečnim črnim pasom (ta je večinoma enovit!) - čeljusti so črne - podočesne ploščice (gene) so rumene - čelna prečna črta je rumena, rahlo upognjena in spominja na "obrvi" - za očmi je na vsaki strani rumena lisa. Tipalnice so po zgornji strani pogosto temne, po spodnji pa oranžne, bazalni členek je večinoma po zgornji strani črn, po spodnji rumen. Oprsje je motno črno, v sprednjem delu s prečno rumeno črto, ki se ob vsakem od robovi razcepi v dolg krak. Obarvanost zadka je kot pri drugih poljskih osah (Polistes spp.), prvi segment zadka je pogosto v celoti črn (brez obstranskih rumenih pik). Zadnji spodnji členek zadka (tergum) je temen.

 

Samec: prepoznaven po rumenem frontalnem delu, ki je skupaj s klipeusom ozko jezičasto trikoten - rob klipeusa je ob izrazito gredljast - tipalnice imajo 11 flagelomer, na koncu so večinoma ukrivljene, zadnji členek je vsaj 2-krat tako dolg kot širok - oči so rumenkaste z zelenkastimi lisami.

Rod poljska osa (Polistes) je na terenu zelo težaven za prepoznavanje!

 

Obnašanje in razvoj: socialne živali. Matica s pomočjo nekaj delavk zgradi papirnato sivkasto, rahlo progasto gnezdo, ki je pogosto navzdol obrnjeno in je dežnikaste ali polkrožne oblike, le redko je gnezdo ploščato in precej veliko. Vsaka od celic je šestkotna, vanjo znese matica posamično jajčece. Kasneje se iz jajčec razvijejo ličinke, ki jih osebki kolonije krmijo z živalsko hrano. Gnezdo navadno čuvata po ena ali dve delavki.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): francoska poljska osa (Polistes dominula) - galska poljska osa* (Polistes gallicus) - Bischoffova poljska osa* (Polistes bischoffi) - gorska poljska osa* (Polistes biglumis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti