Koničastoriti rakovičar* (Tmarus piger)

  • Domov
  • Koničastoriti rakovičar*

Družina: rakovičarji (Thomisidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 5.5-6 mm (samica); 3.5-4 mm (samec)

Razširjenost: dokaj redko

Življenjski prostor: svetli gozdovi, grmovnata mesta, parki, mejice

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: prepoznavna je po izrazito dvignjenem in koničastem zadnjem delu zadka (opistosoma), ki je sicer precej napihnjen, rjavkast do sivkastorjav (lahko tudi rdeče- ali temnorjav), z ozkimi, prečnimi pasovi (lahko tudi manjkajo). Glavoprsje (prosoma) je večinoma rjavo ali rdečerjavo, z rjavordečima pasovoma ob straneh ter s svetlejšim osrednjim delom. Prednje noge so mnogo daljše od zadnjih (velikokrat jih drži iztegnjene predse), večinoma so svetle do sivkaste, porasle s ščetinami.

 

Samec: je manjši od samice, tudi zadek je pri njem manjši in ožji, ne tako koničast in dvignjen, kot pri samici. Večinoma je sivorjav, vzorec na zadku je svetlejši in širši, s stranskimi črtami. Noge so prav tako dolge, sivkaste ali rjavkaste, porasle s temnimi ščetinami. Prepoznamo ga tudi po povečanih pedipalpih.

 

Obnašanje in razvoj: samice se, zaradi obarvanosti in oblike zadka, zlahka zlijejo z okoljem (mimikrija), predvsem, ko ždijo na vejicah. Večinoma prežijo na mimoidoče mravlje in druge manjše žuželke, ki jih uplenijo iz zasede. Samice jajčeca izležejo v kokon, ki ga navadno pritrdijo na liste trav.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): jajčastoriti rakovičar* (Tmarus stellio) - koničasti pajek (Cyclosa conica).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti