Jajčastoriti rakovičar* (Tmarus stellio)

  • Domov
  • Jajčastoriti rakovičar*

Družina: rakovičarji (Thomisidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 5-5.5 mm (samica); 4-4.5 mm (samec)

Razširjenost: redko do lokalno

Življenjski prostor: predvsem robovi mejic, grmičevij in svetlih gozdičev v toplejjših (bolj kraških) območjih

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: prepoznavna je po dokaj široko jajčastem, nekoliko dvignjenem in koničasto zoženem zadnjem delu zadka (opistosoma). Zadek je v glavnem sivorjav, z ozkimi, prečnimi temno-svetlimi pasovi (lahko tudi manjkajo). Glavoprsje (prosoma) je sivo- do temnorjavo, s svetlejšim lisastim vzorcem na sredini. Prednje noge so mnogo daljše od zadnjih (velikokrat jih drži iztegnjene predse), večinoma so svetle do sivkaste, porasle s črnimi ščetinami.

 

Samec: podoben je samici, le da je zadek pri njem manjši in ožji, ne tako koničast in rahlo dvignjen. Večinoma je sivorjav, s prečnimi črtami na zadku, glavoprsje je temno, s svetlejšim osrednjim delom. Noge so dolge, sivkaste ali rjavkaste, porasle s temnimi ščetinami. Prepoznamo ga tudi po povečanih pedipalpih.

 

Obnašanje in razvoj: pajki se, zaradi obarvanosti in oblike zadka, zlahka zlijejo z okoljem (mimikrija), predvsem, ko ždijo na vejicah. Večinoma prežijo na mimoidoče mravlje in druge manjše žuželke, ki jih uplenijo iz zasede. Samice jajčeca izležejo v kokon, ki ga navadno pritrdijo na liste trav.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): koničastoriti rakovičar* (Tmarus piger) - koničasti pajek (Cyclosa conica).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti