Slezenovčev kosmičar (Carcharodus alceae)

  • Domov
  • Slezenovčev kosmičar

Družina: debeloglavčki (Hesperiidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 26-32 mm (razpon kril)

Razširjenost: redko do raztreseno

Življenjski prostor: nekoliko bolj suha travišča, ruderalne površine, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: ranljiva vrsta



Prepoznavanje

Odrasli osebki: krila so rdeče- do temnorjavo lisasto marmorirana, s svetlimi žilami in svetlimi, prosojnimi lisami (te so brez lusk) na prednjih kril. Zadnja krila so temnejša, z rjavkastimi ali svetlejšimilisami, vendar brez belih diskalnih lis, ki so značilne za močvirskega kosmičarja (Muschampia floccifera). Po spodnji strani so krila zabrisano sivkastorjavo marmorirana, s svetlejšimi in temnejšimi lisami. Telo je črnnorjavo, precej dlakavo. Tipalnice so rjave, na konicah temnejše in betičasto odebeljene.

 

Obnašanje in razvoj: samčki so dokaj teritorialni, pogosto jih lahko opazujemo na cvetovih slezenovcev (Malva spp.), ki so glavne hraniline rastline gosenic. V sezoni se od aprila do oktobra pojavlja več generacij. Samica posamična jajčeca izlega na liste hranilnih rastlin. Gosenice so sivkaste, mehkodlakave, z veliko, črno glavo in izrazitimi rumenimi pikami tik za glavo.

 

Podobne vrstemočvirski kosmičar (Muschampia floccifera) - nokotin sivček (Erynnis tages) - navadni slezovček (Pyrgus malvae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti