Temnočrta kalnica* (Eristalis horticola / Eristalis lineata)

  • Domov
  • Temnočrta kalnica*

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Eristalini)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 11-14.5 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni obronki, mejice, cvetoči travniki, porasle ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: od ostalih kalnic (Eristalis) jih najlažje ločimo po temni, cikc-cakasti črti (lisi), ki se nahaja v osrednjem delu kril. Glava je v frontalnem delu svetla, teme je črnikasto. Oprsje je bakrenastorjavo, ščitek (scutellum) je pogosto oranžnorjav. Zadek je temen s svetlimi, ozkimi pasovi, le drugi segment (zelo redko tudi tretji) je ob straneh oranžnordeč, s črnim vzorcem "peščene ure". Stegenca nog so črna, z rumenkastim zgornjim delom, sprednja para goleni sta rumenkasta, zadnje goleni so v zgornjem delu rumenkaste, v spodnjem so temne, stopalca so črna.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od aprila do oktobra v sončnem in toplem vremenu, najbolj v poletnih mesecih. Po obarvanosti spominjajo na čebele (mimikrija). Ličinke se kot pri večini kalnic razvijajo v organsko onesnaženih vodah (greznice in odpadne vode, tudi mlakuže s kravjimi iztrebki). Prepoznamo jih po vrečasto odebeljenem telesu in dolgi, bičasti dihalni cevki.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): potočna kalnica (Eristalis picea) - bakrena kalnica* (Eristalis arbustorum) - gozdna kalnica* (Eristalis nemorum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti