Čistečev dolgotipalkar* (Nemophora prodigellus)

  • Domov
  • Čistečev dolgotipalkar*

Družina: dolgotipalkarji (Adelidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 11-13 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: cvetoči travniki, obronki mejic in grmišč, močvirni predeli

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: vrsta je zelo podobna pasastemu dolgotipalkarju (Nemophora fasciella), od katerega se loči po sledečih znakih: krila so pri samcih v sprednjem delu kovinsko bleščeče rumena, v zadnjem bolj oranžna, pri samicah je marginalni del kril rjavkast - prečni pas je na krilih je škrlatnordeč, rahlo vijoličast na marginalnem delu - samci imajo velike, rumene oči in črne dlake po glavi - tipalnice so pri samcih na bazi porasle z bleščeče oranžnimi luskicami in so črne nekje do tretjine, ostali del je belkast - samice imajo glavo poraslo z rumenimi oz. oranžnimi dlakami, njihove tipalnice so belkaste le pri vrhu. Zadnja krila so sivkasta, z rahlo vijoličastim odtenkom in dolgo svetlo resasta po robu.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni v maju in juniju. Samčki pogosto posedajo na listih dreves ali cvetov, od koder poletavajo in vabijo samičke. Gosenice so belkaste s črno glavo in živijo znotraj tulca, ki si ga zgradijo iz iztrebkov, odpadnega materiala in svilenih niti. Živijo v cvetovih navadnega čisteca (Betonica officinalis), zabubijo se v rahlih tleh.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): pasasti dolgotipalkar (Nemophora fasciella) - zlatobleščeči dolgotipalkar* (Nemophora dumerilella) - kovinski dolgotipalkar (Nemophora metallica).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti