Pasasti dolgotipalkar* (Nemophora fasciella / Alucita fasciella)

  • Domov
  • Pasasti dolgotipalkar*

Družina: dolgotipalkarji (Adelidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 13-16 mm (razpon kril)

Razširjenost: redko do lokalno

Življenjski prostor: nekoliko bilj suhi travniki, ruderalna mesta, cvetoči okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej barvito obarvani metuljčki. Sprednja krila so bakreno- do rumenkastorjavo kovinsko bleščeča, s širokim, temnorjavim prečnim pasom, ki je večinoma prelivajočih se, vijoličastih barv. Konice kril so temnejše in rahlo upognjene, po robu resasto dlakave. V mirovanju so krila strehasto zložena ob telo. Zadnja krila so sivkasta z vijoličastim pridihom. Tipalnice so dolge, nitaste, so v spodnjem delu porasle z vijoličasto se bleščečimi luskicami, v zgornji polovici so belkaste. Samci imajo na glavi šop črnih dlačic in zelo velike, rdečkaste oči, medtem ko imajo samice po zgornjem delu glave rumenkaste dlačice in manjše, svetlo sivkaste oči.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so aktivni predvsem v sončnem vremenu in letajo od junija do avgusta. Pogosto se zadržujejo na cvetovih in socvetjih večjih rastlin. Gosenice so belkaste, s krepko glavo in močnim oprsjem, živijo v ploski vrečki, ki si jo izdelajo iz rastlinskih delov. Hranijo se večinoma z listi in poganjki črne lahkotnice (Ballota nigra).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): čišljakov dolgotipalkar* (Nemophora prodigellus) - zlatobleščeči dolgotipalkar* (Nemophora dumerilella) - kovinski dolgotipalkar (Nemophora metallica).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti