Rdeča valjarica* (Cylindromyia bicolor)

  • Domov
  • Rdeča valjarica*

Družina: goseničarke (Tachinidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 11-14 mm

Razširjenost: redko do lokalno

Življenjski prostor: travniki, suha mesta, ruderalne površine, obronki gozdov in mejic

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je vitko, z dolgim, valjastim zadkom, ki ga mnogokrat držijo pokončno dvignjenega. Glava je svetla, s širokim črnim frontalnim pasom, oči so velike, rjavordeče, tipalnice so črne, betičaste. Oprsje in ščitek (scutellum) sta večinoma črno-siva, porasla s togimi, črnimi ščetinami, oprsje je sivkasto poprhnjeno. Krila so prosojna s temnejšim osrednjim in robnim delom, na bazalnem delu so rumenorjava, haltere (zakrnela krila) so bela, dokaj velika, pahljačasta. Zadek je podolgasto cilindrast, do konca rdeč, le na prvih dveh segmentih se nahaja črna, koničasto podaljšana lisa, na redko je porasel s črnimi ščetinami (tako po hrbtni strani, kot ob straneh), konica zadka je zaobljena. Noge so precej dolge, črne, porasle s togimi ščetinami, stegenca prednjih nog so po spodnji strani sivo poprhnjena.

Mnoge vrste tega rodu so si med seboj zelo podobne, zato je določanje na terenu skoraj nemogoče.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni med julijem in oktobrom, z viškom v avgustu. Radi posedajo po cvetovih, kjer se hranijo z nektarjem in pelodom. Ličinke so parazitske in zajedajo ličinke stenice sivega smrdljivca (Rhaphigaster nebulosa). Ličinke živijo v gostitelju do spomladi, nato ubijejo in zapustijo gostitelja ter se zabubijo v tleh.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): kapusna valjarica* (Cylindromyia brassicaria) - kratkoroga valjarica* (Cylindromyia brevicornis) - srednja valjarica* (Cylindromyia intermedia).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti