Rjavotipalčna gobarica* (Suillia fuscicornis)

  • Domov
  • Rjavotipalčna gobarica*

Družina: gobove muhe (Heleomyzidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-11 mm

Razširjenost: pogosto do raztreseno

Življenjski prostor: senčni gozdovi, predvsem bukovi sestoji, logi, parki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je oranžno- do sivkastorumeno. Glava je rumenkasta, oči so rdeče, med seboj razmaknjene, tipalnice so betičaste, rumenkastorjave, z nitastimi aristami. Oprsje je jajčasto, rahlo izbočeno, po zgornji strani z neizrazitima, dvema temnejšima pasovoma, enakomerno in v dveh serijah poraslo z dolgimi, nazaj upognjenimi ščetinami (osrednji red ščetin ob robu osrednjih pasov). Ščitek (scutellum) je topo trikotno jezičast, rumenkast, ni dlakav, z dvema dolgima, apikalnima ščetinama in dvema obstranskima ščetinama. Krila so ozko podolgasto ovalna, prosojna, po zunanjem robu togo ščetinasta (značilnost družine), v mirovanju plosko vzdolžno zložena ob telo, z neizrazitima prečnima lisama. Zadek je rjavkasto rumen, krajši od kril, ozko podolgast. Noge so rumenkaste, sprednja stegenca so po notranji strani dolgoščetinasta, goleni so rahlo sivkastorumene, zadnji členek stopalc je črnikast.

 

Obnašanje in razvoj: gozdna vrsta. Odrasli so aktivni nekje od julija do oktobra, pogosto posedajo na raznih gobah. Ličinke živijo v glivah, kjer se hranijo s hifnim tkivom.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črnotipalčna gobarica* (Suillia atricornis) - temnoprsa gobarica* (Suillia affinis) - pisana gobarica* (Suillia variegata) - nekatere vrste steljnih muh (Lauxaniidae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti