Pisana bodičnata goseničarka* (Peleteria varia)

  • Domov
  • Pisana bodičnata goseničarka*

Družina: goseničarke (Tachinidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-15 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: grmovnata mesta, obcestni jarki, travniki, sončna mesta, ruderalne površine, cvetoči vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej velike goseničarke. Glava je široka, belkasta, na redko porasla z dolgimi, ukrivljenimi ščetinami, na temenskem delu z rumenkasto temensko ploščico, oči so rdeče, gole, močno razmaknjene. Tipalnice so na koncu betičaste, 2. členek je rumenkast. Oprsje je večinoma sivobelo, s po 4 vzdolžnimi temnimi pasovi, ki segajo čez oprsno brazdo (suturo), za katero se nahajajo 3 nizi intra alarnih ščetin. Ščitek (scutellum) je velik, diskasto polkrožen, rjavkas in svetlo obrobljen, ob robu porasel s ščetinami. Krila so velika, prosojna, na bazi rahlo rumenkasta. Zadek je velik, koničast, rdečkastorjav z osrednjo temnejšo progo, segmenti ob straneh belkasto poprhnjeni do konca zadka, zadnji del zadka porasel s togimi, štrlečimi ščetinami, 3. segment le z dvema osrednjima ščetinama, brez diskalnih ščetin (tudi na 4. segmentu te manjkajo). Noge so temne, velike, porasle s ščetinami, notranjost stegenc je pogosto svetlejša.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo nekje od junija do septembra. Pojavljajo se predvsem na toplejših in bolj odprtih mestih, pogosto posedajo po cvetovih, kjer ližejo nektar. Gostitelj ličink ni znan.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rjava bodičnata goseničarka* (Peleteria ferina) - navadna bodičnata goseničarka*(Peleteria javana) - velika temna goseničarka* (Nemoraea pellucida) - ščetinarica* (Linnaemya spp.).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti