Obrobljeni poplavni komar* (Aedes (Ochlerotatus) rusticus)

  • Domov
  • Obrobljeni poplavni komar*

Družina: komarji (Culicidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-10 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: predvsem vlažni in močvirni habitati, poplavni logi, ob stoječih vodah

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj veliki komarji, pretežno sivkastorjavi, brez belkastih pasov na nogah. Samci se od samic ločijo po čopičasto dlakavem lizalu. Glava je drobna, temna, z velikimi očmi. Tipalnice so pri samicah nitaste in ob vsakem členku ščetinaste, samci imajo peresaste tipalnice. Oprsje je dokaj veliko, poraslo s sivorumenkastimi dlakami, z dvema osrednjima in dvema stranskima linijama (te so lahko neizrazite), ob bočni strani poteka črna vzdolžna linija. Krila so ozka, po robu dolgo resasta, prosojna. Zadek je ozko podolgast, z velikimi, temnimi lisami, ki so v osrednjem delu porasle z rumenkastimi dlakami, ob straneh je zadek kontrastno svetel, pri samicah je koničast, pri samcih se konča s kompleksnim spolnim aparatom. Noge so tanke in dolge, stegenca in goleni so večinoma rumenkaste, s temnejšimi "kolenci", stopalca so temna, zadnja so močno podaljšana.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni predvsem od maja do avgusta. Samice sesajo kri sesalcev in ptic, samci se hranijo z nektarjem. Samice odlagajo jajčeca spomladi in nato v poletju. Ličinke živijo v plitvih mlakužah, jarkih in drugih manjših stoječih vodah, kjer prezimijo kot ličinke 4. razvojnega stadija. Naslednjo spomlad se zabubijo in nato izležejo kot odrasli osebki.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): pikasti poplavni komar (Aedes sticticus)celinski poplavni komar (Aedes vexans) - poplavni komar (Ochlerotatus dorsalis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti