Pikasti poplavni komar (Aedes (Ochlerotatus) sticticus )

  • Domov
  • Pikasti poplavni komar

Družina: komarji (Culicidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4-5 mm

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: poplavni gozdovi, obrežna vegetacija, močvirni travniki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zelo so podobni ostalim komarjem, od katerih se le stežka ločijo. Samci imajo peresaste tipalnice, pri samicah so te nitaste. Oprsje je sivorjavo, s širokim, vzdolžnim, temnejšim pasom, posuto z zlatorumenimi luskicami, ob straneh je temnejše, poraslo s svetlimi luskicami. Krila so vitka, prosojna, temno ožiljena, z dvema prečnima žilama. Zadek je pri samicah vzdolžno temno (prekinjeno) pasast. Noge so rumenkastorjave, s temnejšimi deli stegenc in goleni, porasle z daljšimi dlakami.

 

Posebnosti: odrasli so aktivni nekje od aprila do avgusta, po juliju se njihova aktivnost zmanjša. Samice se hranijo s krvjo sesalcev in ptičev (bolj aktivne postanejo proti večeru), samci sesajo nektar. Samice odlagajo kupčke plavajočih jajčec v plitvejše vodne kotanje, na poplavljena in močno zamočvirjena mesta. Ličinke se razvijajo predvsem v poletnem času in se hranijo z mikroorganizmi in mikroskopskimi algami. Verjetno prezimijo kot jajčeca.

 

 

Podobne vrste: celinski poplavni komar (Aedes vexans) - poplavni komar (Aedes rusticus) - navadni komar (Culex pipiens).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti