Čudoviti pisani skakač* (Orchesella spectabilis)

  • Domov
  • Čudoviti pisani skakač*

Družina: nežni skakači* (Entomobryinae)

Red: skakači (Collembola - Entomobrymorpha)

Razred: pražuželke (Entognatha)

Velikost: 3-6 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: različni gozdovi in logi, redkeje na odprtih mestih

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej "pisano" obarvani, telo je podolgovato valjasto, v osnovi rumenkasto ali rjavkasto. Glava je okroglasta, črna, gosto črno dlakava, s parom pikčastih oči. Tipalnice so dolgočlenaste, sestavljene iz 4 členkov (1. in 2. členek sta pogosto razdeljena), večinoma rumenkaste s črnim bazalnim členkom. Oprsje je podolgovato, jasno segmentirano, večinoma z dvema prečnima rjavima pasovoma, ki sta belo obrobljena (včasih sta med seboj povezana z obstranskima črtama), pogosto tudi z belimi obstranskimi lisami, gosto temno ščetinasto. Zadek je rahlo odebeljen, s temnorjavo "sedlasto" liso na zadnjem delu, ki je v sprednjem delu belo obrobljena, v zadnjem delu pa je rumenkasta, ob straneh na konici zadka je pogosto še po ena bela lisa na vsaki strani, konica zadka je ščetinasta. Noge so dolge, umazano rumenkaste, s temnejšimi pasovi in lisami, ščetinaste.

 

Juvenilni osebki: so bolj rumenkasti in ne tako pisani kot odrasli. Glava je rumenkasta, z vzdolžno očesno linijo, ki se nadaljuje ob straneh oprsja in zadka. Zgornji del telesa je gosto porasel s ščetinami, pogosto še z osrednjo vilasto razcepljeno vzdolžno črto. Tipalnice so nekoliko bolj rumenkaste do oranžne, manj kontrastne kot pri samcu. Noge so rumenkaste, zadnji členki so široko temno pasasti.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta se večinoma zadržuje pod skorjo odmrlih dreves ali med špranjami lubja, kjer se hrani z algami in razpadajočim rastlinskim materialom ter s poginulimi drobnimi nevretenčarji. Za mnoge predstavnike skupine skakačev je značilen poseben "skakalni organ" - furkula, ki se nahaja na koncu zadka in je zapet pod trebušno stran s pomočjo posebnega organa, imenovanega retinakul (oz. tenakul). Ob sprožitvi se furkula sprosti kot vzmet in udari ob podlago, da osebek poskoči v zrak in vstran od morebitne nevarnosti.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): panonski pisani skakač* (Orchesella pannonica) - belopasasti nežni skakač* (Entomobrya dorsalis)pasasti pisani skakač* (Orchesella cincta).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti