Mehkodlakava stekleničarka* (Eumenes papilarius)

  • Domov
  • Mehkodlakava stekleničarka*

Družina: prave ose (Vespidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 11-16 mm

Razširjenost: redko do lokalno

Življenjski prostor: sončna in topla mesta, razgaljene površine, obronki gozdov, bolj suhi travniki

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: telo je vitko, gosto mehkodlakavo, z zoženim, pecljatim sprednjim delom zadka. Glava je črna, nadustna ploščica (clypeus) je črna z rumenima lisama v zgornjem delu, tipalnice so 12. členaste, črne z rumenim pasom na bazalnem členku. Oprsje je dokaj krepko, rahlo grobo jamičasto, črno z rumenimi lisami in rumenim robom v sprednjem delu. Ščitek (scutellum) je polkrožen, črn, rumeno obrobljen in večinoma z dvema manjšima stranskima rumenima lisama. Krila so vitka, dolga, rahlo zatemnjena ob konicah. Prvi segment zadka je pecljat, zožen, črn z rumeno piko/liso ob strani in rumeno obrobljen, mehkodlakav, preostali del zadka je jajčasto kapljičast, na koncu koničasto zožen in pogosto upognjen, v sprednjem delu odebeljen in z rumeno obstransko liso, ostali segmenti so po zgornji strani rumeno obdobljeni, po spodnji so bledo rumenkasto pasasti. Stegenca in večji del zadnjih goleni so črno obarvane, sicer so noge rumene.

 

Samec: od samice se loči po ozki, v celoti rumeni nadustni ploščici, ki je v čelnem predelu delu močno zožena in porasla s prileglimi dlakami. Tipalnice so na konceh pogosto zapognjene, po spodnji strani rumene.

 

Obnašanje in razvoj: podobno kot pri drugih osah stekleničarkah (Eumenes).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): resavska stekleničarka* (Eumenes coarctatus) - stekleničarka (Eumenes pedunculatus) - kraljeva stekleničarka* (Eumenes coronatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti