Belopika črnokrilka* (Melanocoryphus albomaculatus)

  • Domov
  • Belopika črnokrilka*

Družina: gozdni tekači (Lygaeidae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-9.5 mm

Razširjenost: zelo redko, lokalno

Življenjski prostor: sončna in topla mesta, robovi mejic, grmovna mesta, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: redka vrsta



Prepoznavanje

Odrasli osebki: glava je skoraj trikotna, črna, v sprednjem delu kratko koničasta, oči so rahlo izbuljene. Tipalnice so črne, dolgočlenaste, končni segment je rahlo listast. Oprsje je trapezasto, opečnordeče, s parom črnih kljukastih lis, ki sta v sredini prekinjeni, v sprednjem delu z lokastim utorom. Ščitek (scutellum) je trikoten, črn. Pokrovke so opečno rdeče, s črnima pikama v osrednjem delu in črno obrobljene na notranji strani. Krila so črna, ozko belo obrobljena in z osrednjo belo piko. Zunanji rob zadka (conexivum) je črno-rdeče pasast. Noge so vitke, črne.

 

Obnašanje in razvoj: ta rastlinojeda vrsta se pojavlja v toplejših območjih, pogostejša na območju Sredozemlja in se v notranjost verjetno širi zaradi toplejših sezon. Odrasli so aktivni nekje od konca marca do začetka avgusta, predvsem v sončnih dneh in prezimijo. Hranijo se s semeni in sokovi nekaterih rastlin, kot so navadni kokoševec (Vincetoxicum hirundinaria) in nekatere vrste grintov (Senecio spp.). Vrsta velja v Sloveniji za redko, čeprav je morda spregledana.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): križarska vitezovka (Lygaeus equestris) - osatova vitezovka (Spilosthethus saxatilis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti