Puhastonogi bleščeči rilčkar* (Polydrusus sericeus)

  • Domov
  • Puhastonogi bleščeči rilčkar*

Družina: rilčkarji (Curculionidae: Polydrusini)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5.5-7 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli logi, gozdiči, mejice, obvodna lesna zarast, bukovi gozdovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je vitko, podolgasto, posejano z drobnimi, bleščeče zelenimi luskicami, sicer temno. Glava je v sprednjem delu podaljšana v kratek rilček, ki je rahlo navzdol upognjen in na koncu nekoliko razširjen, ob straneh s temno tipalčno brazdo, oči so dokaj velike, črne, razdalja med njimi je razločno ožja kot je baza rilčka. Tipalnice so nežne, rumenkaste ali rdečerjave, na vrhu rahlo betičaste in temnejše, bazalni členek ne dosega zadnjega dela oči, ko so zložene. Oprsje je ozko valjasto, široko kot glava, ob straneh nekoliko zaobljeno, ožje od pokrovk, temno, gosto posuto z zelenimi luskicami. Pokrovke so dokaj dolge in ozke, s skoraj vzporednima stranskima robovoma, temne, vzdolžno žlebaste in gosto posute z (rumeno)zelenimi luskicami, na konicah se stikajo. Noge so rumenkaste ali rdečerjave, na kolencih nekoliko temnejše, stegenca so krepkejša in z drobnim, neizrazitim trnom, zadnje goleni so v spodnji polovici z notranje strani porasle z dlakami.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od aprila do junija oz. julija, večinoma se zadržujejo na drevesih in grmovju. Hranijo se z mladimi poganjki, cvetnimi popki in listi različnih listavcev. Ličinke živijo v tleh in se hranijo s koreninicami.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): smaragdnozeleni bleščeči rilčkar* (Polydrusus formosus)kratkorilčni bleščeči rilčkar* (Polydrusus corruscus) - sivorjavi bleščeči rilčkar* (Polydrusus cervinus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti