Mali rdečeokec (Erythromma viridulum)

  • Domov
  • Mali rdečeokec

Družina: škratci (Coenagrionidae)

Red: kačji pastirji (Odonata)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 26-32 mm

Razširjenost: lokalno do raztreseno

Življenjski prostor: mlake, ribniki, mrtvice, manjše gramoznice z bogato vodno vegetacijo

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samec: oči so precej velike, izrazito rdeče, med seboj odmaknjene. Oprsje je po zgornji strani črno, po bokih svetlo modro. Vzdolžna bočna (antehumeralna) linija je navadno prisotna, olivnozelena včasih je neizrazita ali pa je delno prekinjena. Krila so prosojna, s svetlosivo, kapljičasto pterostigmo (obarvano žilno okence na robu kril). Noge so svetlo modre, po zgornji strani s črno linijo, ščetinaste. Zadek je precej vitek, od zgoraj pretežno bleščeče črn, predzadnji segment v celoti sinjemoder (dobro viden že od daleč). Konica zadka je sinjemodra, z značilnim črnim vzorcem v obliki črke "X". Razmnoževalni priveski na koncu zadka štrlijo narazen in so nekoliko bolj izraziti kot pri zelo podobnem velikem rdečeokcu (Erythromma najas).

 

Samica: podobna je samcu, le da so oči rumenkaste, prav tako je oprsje večinoma rumenkasto, antehumeralna linija na oprsju je razločna, neprekinjena, rumenkasta. Zadek je praktično brez modrine.

 

Obnašanje in razvoj: rod rdečeokcev (Erythromma) je prepoznaven po rdečih očeh in skoraj v celoti kovinsko črnem zadku. Pogosto posedajo na listih vodnih rastlin. Samčki so dokaj teritorialni in vneto odganjajo potencialne rivale, včasih tudi samce drugih enakokrilih kačjih pastirjev. Najraje imajo manjše stoječe vode z bogato vodno vegetacijo, predvsem z rogolisti (Ceratophyllum) in lokvanjevkami (Nymphaeaceae). Ličinka je sivo- do zelenorjava, z vitkim telesom. Škržni segmenti na koncu zadka so listasti, peresasto ožiljeni, večinoma prečno lisasti. Prehranjuje se z manjšimi vodnimi živalmi, ki jih ujame s pomočjo sprožilne lovilne krinke (močno podaljšana spodnja čeljustnica).

 

Podobne vrste: veliki rdečeokec (Erythromma najas) - prodni paškratec (Erythromma lindenii) - bledi kresničar (Ischnura pumilio) - modri kresničar (Ischnura elegans).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti