Veliki rdečeokec (Erythromma najas)

  • Domov
  • Veliki rdečeokec

Družina: škratci (Coenagrionidae)

Red: kačji pastirji (Odonata)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 30-36 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: mrtvice, manjše gramoznice, mlake in ribniki z bujno vodno vegetacijo, predvsem plavajočim rastlinjem

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samec: oči so precej velike, izrazito rdeče, med seboj odmaknjene. Oprsje je po zgornji strani črno, ob bokih svetlo modro, brez rumenkastozelene vzdolžne bočne (antehumeralne) linije (!). Krila so prosojna, s svetlorjavkasto, kapljičasto pterostigmo (obarvano žilno okence na robu kril). Noge so v celoti sivočrne, ščetinaste. Zadek je vitek, od zgoraj pretežno motno sivočrn, redkeje sivkastomodro poprhnjen, končna segmenta sta v celoti sinjemodra, brez črnih lis (dobro vidno od strani). Priveski za razmnoževanje so ravni, kratki. Mladi samci so po rumenkasti obarvanosti podobni samicam.

 

Samica: podobna je samcu, le da so oči manj intenzivno rdeče, antehumeralna linija na oprsju je vsaj delno nakazana, rumenkasta, tudi bočni del oprsja je rumenkast. Zadek je skoraj v celoti črn, le obrobe med segmenti so v zgornjem delu zadka rumenkaste, v spodnjem delu zadka pa modre.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je nekoliko večja in temnejša od zelo podobnega malega rdečeokca (Erythromma viridulum). Odrasli osebki pogosto posedajo na listih vodnih rastlin, predvsem lokvanja, blatnika in dristavcev. Samčki so dokaj teritorialni in vneto odganjajo potencialne rivale. Prehranjuje se večinoma z manjšimi žuželkami, ki jih upleni v letu. Ličinka je zelenorjava do skoraj zelena, dokaj vitka. Škržni segmenti na koncu zadka so listasti, peresasto ožiljeni, v sredini zelenkasti, občasno tudi prečno pasasti. Prehranjuje se z manjšimi vodnimi živalmi, ki jih ujame s pomočjo sprožilne lovilne krinke (močno podaljšana spodnja čeljustnica).

 

Podobne vrste: mali rdečeokec (Erythromma viridulum) - prodni paškratec (Erythromma lindenii) - bledi kresničar (Ischnura pumilio) - modri kresničar (Ischnura elegans).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti