Črna mehkodlakava pokalica* (Hemicrepidius niger)

  • Domov
  • Črna mehkodlakava pokalica*

Družina: pokalice (Elateridae: Athoinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-14.5 mm

Razširjenost: lokalno do raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni robovi, mejice, travišča

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je v celoti črno, večinoma bleščeče in poraslo s kratkimi dlakami. Tipalnice so kratko členaste, od 3. členka naprej žagaste, segajo do ramenskega dela pokrovk (vsaj pri samcih), 1. členek je večinoma tako dolg kot 2. in 3. skupaj, večinoma so vsaj za 2 do 3 členke daljše od oprsja. To je podolgasto zvonasto, ob robovih nekoliko zaobljeno, pri dnu podaljšano v kratka, štrleča trna. Pokrovke so podolgaste, z ravnima zunanjima robovoma, vzdolžno izbrazdane, dlakave. Noge so črne.

Od zelo podobne navadne mehkodlakave pokalice (Hemicrepidius hirtus) jo zelo težko ločimo. Najboljše jo ločimo po izrastku na predprsju (prosternum) s spodnje strani, ki pri H. niger tvori topi kot s predprsjem, pri H. hirtus ležita izrastek in predprsje približno v enaki ravnini, kar je vidno od strani. Pri H. niger so pri samcih tipalnice precej dolge in vsaj za 2 členka presegajo oprsje (pri H. hirtus so krajše od oprsja ali ga presegajo največ za 1 členek).

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so aktivni od maja do julija, včasih tudi še v avgustu. Zadržujejo se v nizki vegetaciji, pogosto tudi na cvetovih, kjer se hranijo s pelodom in nektarjem. Ličinke živijo v tleh ali pod skorjo razpadajočih dreves, so črvaste oblike in so plenilke, občasno se hranijo tudi z razpadajočim materialom.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): navadna mehkodlakava pokalica* (Hemicrepidius hirtus) - številne druge, črno obarvane pokalice, kot so npr. Cardiophorus nigerrimus, Ampedus nigerrimus, Dicronychus cinereus.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti