Navadna mehkodlakava pokalica* (Hemicrepidius hirtus)

  • Domov
  • Navadna mehkodlakava pokalica*

Družina: pokalice (Elateridae: Athoinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 12-17 mm

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: travniki, grmovnata mesta, svetli logi z bogato vegetacijo

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je v celoti črno, večinoma bleščeče in gosto poraslo s kratkimi, svetlimi dlakami. Tipalnice so kratko členaste, od 3. členka naprej žagaste, le malo daljše od oprsja (največ za 1 členek daljše od oprsja). To je podolgasto zvonasto, ob robovih nekoliko zaobljeno, pri dnu podaljšano v kratka, štrleča trna. Pokrovke so podolgaste, z ravnima zunanjima robovoma, v sprednjem delu izbočene (dvignjene), vzdolžno izbrazdane, dlakave. Noge so črne.

Od zelo podobne črne mehkodlakave pokalice (Hemicrepidius niger), ki je sicer manjša in ima daljše tipalnice, jo le stežka ločimo. Najboljše jo ločimo po izrastku na predprsju (prosternum) s spodnje strani, ki pri tej vrsti leži približno v enaki ravnini kot predprsje, kar je vidno od strani (pri H. niger je izrastek na predrpsju razločno navzgor upognjen).

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so aktivni od maja do julija, včasih tudi še v avgustu. Zadržujejo se v nizki vegetaciji, pogosto tudi na cvetovih, kjer se hranijo s pelodom in nektarjem. Ličinke živijo v tleh ali pod skorjo razpadajočih dreves, so črvaste oblike in so plenilke, občasno se hranijo tudi z razpadajočim materialom.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črna mehkodlakava pokalica* (Hemicrepidius niger) - številne druge, črno obarvane pokalice, kot so npr. Cardiophorus nigerrimus, Ampedus nigerrimus, Dicronychus cinereus.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti