Rumenousta stekleničarka* (Eumenes punctaticlypeus)

  • Domov
  • Rumenousta stekleničarka*

Družina: prave ose (Vespidae: Eumeninae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 12-17 mm

Razširjenost: zelo redko

Življenjski prostor: suha, pogosto peščena mesta, včasih tudi ob hišah in starih, zidanih stavbah

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: vitka osa z značilno zoženim sprednjim delom zadka. Glava je črna, z rumenim naglavnim ščitom (clypeus), nad katerim je manjša, rumena, trikotna lisa. Čeljusti so črne, krepke. Tipalnice so prav tako črne, le bazalni členek ima na zunanji strani rumeno črto. Tik za črnimi očmi sta drobni rumeni lisi. Oprsje je precej krepko, zaokroženo, črno, z rumenimi lisami in rumeno obrobljenim prednjim delom (za vrsto sta značilni dve rumeni lisi v sprednjem delu). Krila so vitka, rjavkasta, s temnejšo pterostigmo. Bazalni del zadka je zožen, črn, v sprednjem delu z dvema rumenima lisama, zadnji del je rumeno obrobljen. Preostali del zadka je hruškast in rahlo "napihnjen", koničasto zožen, črn, z rumenimi pasovi v zadnjem delu in značilno križno črno liso na sprednjem delu. Noge so rumene, z delno črnimi stegenci, stopalca so rjavkastordeča.

Vrste iz rodu Eumenes so izredno težavne za prepoznavanje.

 

Obnašanje in razvoj: gre za južnoevropsko vrsto, ki je v srednji Evropi zelo redka. Verjeno se proti severu njen areal povečuje na račun klimatskih sprememb. Tako kot ostale vrste rodu Eumenes (rod je poimenovan po starogrškem generalu Eumenesu), tudi pri tej vrsti samice iz blata gradijo majhnim lončkom podobna gnezda, ki jih postavijo na stene ali debla dreves. Vanje izležejo posamična jajčeca in jih zapolnijo z omrtvičenim plenom (predvsem so to gosenice metuljev in ličinke hroščev), ki so kasneje hrana razvijajoči se ličinki. Lonček samica na koncu zatesni. Razvoj poteka nekaj tednov, nato se ličinka zabubi.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): resavska stekleničarka* (Eumenes coarctatus) - stekleničarka (Eumenes pedunculatus) - mehkodlakava stekleničarka* (Eumenes papillarius) - stekleničarka (Eumenes pomiformis) - kraljeva stekleničarka* (Eumenes coronatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti